Кой провокира икономическата криза през 2008 година? Отговорът на този въпрос изглежда са намерили от "Уолстрийт Джърнъл". По данни на американското издание, крахът на инвестиционната банка Bear Stearns през март на същата година е бил предизвикан от финансиста Кайл Бес, който е основател на фонда Hayman Capital Management.Вестникът се позовава на внезапно разсекретени документи от Комисията по разследване на финансовата криза (FCIC). Счита се, че именно Бес е изиграл ключова роля за срива на акциите на банката. Според източници на водещият от CNBC Дейвид Фабер на 12 март 2008 г. той подтикнал журналист да зададе директен провокативен въпрос в ефир на шефа на Bear Stearns Алън Шварц.

Водещият питал дали е истина, че една от най-големите американски банки Goldman Sachs е прекратила сътрудничеството си с Bear Stearns заради повишен риск. Опровержението на Шварц на тези слухове не повлияло на инвеститорите и още на 12 март вечерта банката загубила ликвидност. Кредитната компания била продадена на безценица на JP Morgan, а след седмица банковата система на САЩ се сринала тотално.

До скоро журналисти от телевизията прикривали тази информация, но сега тези слухове се потвърждават. Ден преди предаването на Фабер да се излъчи Goldman Sachs действително отказала да търгува с Bear Stearns.