България дава 5 876 945 млн. евро на Турция за бежанците. Това реши парламентът, приемайки окончателно Законопроекта за ратифициране на Общото споразумение по Механизма за Турция в полза на бежанците, предаде репортер на БГНЕС.
Общият размер по помощта на механизма е 3 млрд. евро, от които 1 млрд. евро ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро следва да бъдат осигурени от допълнителни вноски на държавите членки. Вноската, която България трябва да направи е 5 876 945 млн. евро.
Със споразумението между ЕС и Турция трябва да се възпира създаването на нови миграционни маршрути, обясни вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя посочи, че в него става дума за бежанците и не се засягат отношенията, които ЕС или България имат с Турция, нито визовата либерализация или отворените глави по преговорите за членство на Турция в ЕС.
Вицепремиерът коментира, че в ратификацията са разписани мотиви, график, причините и начина, по който ще се разходват и тежестта на България. По нейните думи е описан и контролът. Освен това, 6-те млн. евро за Турция са разписани по график в рамките на 4 години, като най-много от тях ще бъдат изплатени през 2017 г.
ЕК ще създаде и комитет, който ще следи как се разходват средствата.
България е спомената в точка шест на споразумението, където се казва, че Турция ще вземе всички необходими мерки за предотвратяване на нови морски и сухопътни маршрути за незаконна миграция от Турция към ЕС, увери Меглена Кунева.
Не на последно място тя посочи, че работи за това България да стане част от Шенген. Министър-председателят каза, че при негови политически разговори се надява до края на годината това да стане, отбеляза още Меглена Кунева.
Трябва да сме наясно каква е позицията на България и дали искаме да допринесем за разрешаването на бежанския проблем или правейки се на принципни да наливаме масло в огъня, каза по време на дебатите съпредседателят на ДПС Четин Казак.
Според Казак е редно максимално да се ограничат щетите за ЕС и да се помогне на Турция, в която в момента пребивават над 3,5 млн. бежанци, да преодолее трудностите, свързани с предоставянето на убежище, подслон и храна. „България е толкова малка, че да дава кардинални оценки за глобалните геополитически конфликти и да раздава правосъдие и от тази гледна точка да води самостоятелна политика”, посочи Казак. Според него, ако проблемът на границата не бъде решен по един или друг начин заплашва да навлече в страната ни неподозирано много по-сериозни проблеми.
Казак допълни, че ДПС са убедени, че това споразумение защитава българския национален интерес, както и страната ни да бъде максимално защитена от евентуално надвиснала бежанска вълна.
Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, пък директно заяви от парламентарната трибуна, че е доказано, че Ердоган търгува с петрола на ИДИЛ, с чиито пари се правят атентатите в Брюксел и Париж.
Той коментира, че страната ни става съучастник на европейските лидери, които за пореден път са се провалили. Според Каракачанов трябва да погледнем истината за Турция. "В Турция се въоръжаваха „добрите терористи”, тя подкрепяше кланетата на християните в Ирак и Сирия, както и разрушаването на Палмира. Не чух нито един европейски лидер, който да защити християните”, обясни той.
От друга страна Каракачанов запита къде е моралът на европейските лидери, които са се провалили по въпроса. „Да не забравяме, че Ердоган търгува с ИДИЛ. Това е доказано и от медиите. Той търгува с петрола на Ислямска държава и им дава пари, с които се режат глави, правят се атентатите в Брюксел и Париж”, подчерта още Красимир Каракачанов.