Връща се славата на международния ловен туризъм в България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, преди да открие Международната изложба „Природа, Лов, Риболов 2016“.

Тя продължава от 30 март до 3 април в Международен панаир Пловдив. 61 фирми предлагат модерно оборудване за хобито на десетки хиляди българи, много новости и атракции. Очакват се над 20 000 посетители.

Увеличават се и броят на чуждестранните гости, и приходите от ловен туризъм, които през миналата година бяха 6.473 милиона лева, съобщи Румен Янкулов, директор на дирекция „Ловно стопанство“ в Изпълнителната агенция по горите, на пресконференция преди старта на изложбата. Между 7 и 8 милиона лева годишно инвестират българските ловци за опазване на дивечовото богатство, посочи Иван Петков, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“.

Изложбата разкрива възможностите, които дава съчетаването на бизнеса и екологията, а за фирмите това е стимул да предлагат нови изделия и дестинации за алтерантивен туризъм, изтъкна д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който е организатор на форума.

В „Природа, Лов, Риболов 2016“ се включат Изпълнителната агенция по горите, Съюзът на ловците и риболовците в България и други сдружения, свързани със съхраняването и облагородяването на природата. Изложбата е най-мащабният в България форум за пълноценно използване на природните богатства. Тя се организира под егидата на Министерството на земеделието и храните.

На нейното 22-о издание участващите фирми предлагат изделия за лов, риболов и свободно време: оръжия, муниции, принадлежности, облекло, обувки, аксесоари, оптически и навигационни уреди, високо проходими машини АТВ и УТВ, действащи реплики на старинни оръжия.
Новост са лодките за рибари и тренажорът за улов на хищна риба. Първи го изпробва заместник-министър Георги Костов, който отдели повече от час, за да разгледа експозициите.

Най-дълго се задържа на VІІ Национална трофейна изложба, включваща 400 трофея от 8 вида дивеч и подготвена от Съюз на ловците и риболовците.
Дестинации за ловен, риболовен и екотуризъм представят държавните горски предприятия. Атрактивни маршрути презентират също Пловдив, Асеновград, Сопот, Садово, Карлово, Калояново и Петрич в Изложбата на общините, която се провежда по същото време. Двете прояви показват как може да се използват даденостите на страната за бизнес проекти, свързани със свободното време, коментира д-р Иван Соколов.

В съпътстващата програма са включени демонстрации на примамки за лов и риболов, на ловни соколи и други хищни птици, кулинарно шоу с ястия от дивеч, безплатно обучение по стрелба, национална изложба на гълъби. Децата ще се забавляват на състезание по риболов, викторина с много подаръци и награждаване на победителите в конкурса за рисунка на 2 април.

Посетителите имат шанс да получат някоя от следните награди, като попълнят анкетни карти: бинокъл Nikon ACULON T11 8-24x25 Silver, въдица за тролинг Imax Boat 8'6 258 см 12-20ibs, мултипликатор SEA CAPTAIN. Те са осигурени от Международен панаир Пловдив и ще бъдат раздадени на 3 април.

Експозициите са разположени в палата 3, която е отворена всеки ден от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа. Билетът струва 3 лева, като за ученици, пенсионери и инвалиди е с преференциална цена от 2 лева.

Той важи и за останалите прояви от Дните на дома, семейството, свободното време, хобито и модата, които се провеждат в Панаира до края на седмицата: Специализирана изложба „Цветна пролет“ (от 30 март), Европейски панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика (от 31 март), Италиански фестивал на красотата и прическата (от 1 април), международни киноложки изложби (от 2 април).