"Защитата на Сергей Антонов и България се превърна в кауза, в мисия на живота ми с цел да изчистя петното, което й бе нанесено. Има нещо, което е казано достатъчно, че Антонов никога не е имал нищо общо с атената срещу папата". Това каза италианският професор по право Джузепе Консоло, след като бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Свети Климент Охридски".
Консоло, който бе адвокат на Сергей Антонов в процеса срещу българина по обвинението за атентат срещу папа Йоан Павел II, получи званието от ректора на Алма Матер проф. Анастас Герджиков на церемония в аулата на университета.
Джузепе Консоло прие отличието с голяма радост, като каза, че няколко пъти се е питал с какво го е заслужил. Според него Сергей Антонов е платил прекалено висока цена.
"А сега пред целия свят вече можем да извикаме на висок глас, че България е била неправилно ощетена, но успя да измие петното от името си", каза Консоло. Затова професорът ще предложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да кръсти голяма улица или място на паметта на Сергей Антонов, който според Консоло е един мъченик.
"Не трябва да бъде някаква малка уличка или плoщадче, а нещо голямо и значимо, за да може да се запомни в съзнанието на младите поколения", обяви Консоло. За хората, с които е работил по делото срещу Антонов, професорът каза, че от негови клиенти те се превърнали в големи приятели. Той отличи бившия посланик на България в Рим Райко Николов, както и Людмил Попов, Стефан Генев и др.
Италианският защитник разкри, че се е молил на светите братя Кирил и Методий по време на процеса срещу Антонов.
"Убеден съм, че те бдяха над мен, аз съм сигурен в това, докато вървях по дългия и трънлив път към истината", разказа Консоло.
Предложението за удостояването с почетното звание е на Юридическия факултет на университета. Проф. Консоло преподава конституционно право в университета „Гуидо Карли“ в Рим.