Собственикът на завод „Миджур” Валери Митков и още трима души са с повдигнати обвинения за взрива в завода край с. Горни Лом през 2014 г.
Това съобщиха на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на Национална следствена служба Евгени Диков, предаде репортер на БГНЕС.
Обвинението на Валери Митков е за неспазване на нормативните изисквания. Обвинена е и инж. Паула Иванова, която е отговаряла за безопасните условия на труда в завода. Обвинена е и Ивелина Бахчеванова от Министерство на икономиката, която е директор на дирекция за международна търговия. Обвинен е и Божидар Василев, бивш директор на служба Кос, за неспазване на нормативните изисквания и служебните си задължения.
Според Цацаров фактически не е имало физически контрол на работата в завода. Всичко е ставало само по документи. Обемът на документацията по досъдебното производство е 160 тона.
Взривът не е причинен умишлено, а е в следствие случайно възникнало възпламеняване заради неспазване на технологичните правила за работа с боеприпаси, както и неспазване на нормите за пределите за съхраняване на взривни вещества и нормите за съвместно съхранение на взривни вещества, съобщи Цацаров. На мястото не се спазвани никакви мерки за сигурност като мините са били разтваряни с чук. Работниците са нямали познание как да работят с трите вида мини, които са били утилизирани, посочи Цацаров.
Взривът е предизвикан от неправилното съхранение на взривните вещества тротил, хексоген и черен барут. Като пример директорът на Националното следствие Евгени Диков посочи, че са съхранявани 21 кг от трите взривни вещества при положение че в една мина има 4-10 гр от тях, т.е. става дума за няколко хиляди мини.
БГНЕС припомня, че взривът в с. Горни Лом отне живота на 15 души. На 1 октомври 2014 г. 15 българи обработват боеприпаси във фабрика край село Горни Лом, Видинско – най-бедният район на България. Последва взрив. Цех "С" бе сринат със земята – на място загинаха 13 мъже и 2 жени, сред тях двама съпрузи, оставяйки 5-годишното им дете сираче. Отломки, някои тежки по 150-200 кг, се разхвърчаха на стотици метри от цеха, раниха 3 жени – служителки в завода, заварени на портала, който се намира на около 400 метра от взривения цех. И пълна тишина… Жените бяха откарани по болниците със счупени крайници, останалите 15 души от втората смяна във фабриката … намериха смъртта си.
В София, Видин и в Горни Лом разпитаха свидетели. Прокуратурата иззе множество лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на "Видекс" АД, собственик на завод "Миджур". В Националната следствена служба бе разпитан и собственикът на фирмата. Стана ясно и че изпълнителният директор на завода е с оправдателни присъди по два случая от преди години, завършили със смърт на работници - през 2006 и през 2007 година.
В завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Първоначалният договор е бил подписан на 08.07.2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31.07.2013 г. До 30.07.2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини. Осъществена е незабавна проверка на обект на "Видекс" АД в село Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал на 01.10.2014 г. сутринта /преди взрива/ от служба КОС на 05 РУП София разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини. Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено.