Фейсбук инициативата "Имот под наем без наем" е отворена група, която се бори срещу обезлюдяването на селата. Взаимното даване е условието това да се осъществи. Това променя комерсиално-собственическия манталитет, който не води доникъде, сподели Ирена Нанкова, актриса в куклен театър, която е в основата на идеята, пред БНР.

По думите ѝ става дума за взаимопомощ и временна размяна на имоти и безвъзмездна грижа за тях: "Преди година и половина си търсех да закупя къща в село около Бургас. Видях колко много самотни къщи има и ми хрумна, че една толкова разумна и практична идея не може да е лудост, тя е стандартна. Ако обществото е узряло, тези, които са узрели, поемат идеята и я превръщат в реалност".

"Търсещите определено са повече, но все повече набират смелост и предлагащите такива имоти", обяви още Ирена Нанкова. "Всеки чрез профила си дава обява, а който се интересува, осъществява личен контакт с предлагащия. Няма общи правила за договаряне, защото всеки случай е частен, с конкретни потребности и изисквания", подчерта тя.

Подобни инициативи с условен наем от 1 евро има и в Италия и Германия.