Близо 6900 лева ще стане заплатата на повечето от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), ако бъдат приети промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Така възнаграждението на член на съвета ще скочи с около 800 лева, пресметна "Правен свят".

Миналата седмица, докато правната комисия обсъждаше на второ четене измененията в ЗСВ, депутатът от БДЦ Емил Димитров-Ревизоро ожали членовете на съвета, които щели да ходят по бански и джапанки, ако им бъдат орязаните парите за участия в комисии и заседания, каквото е предложението на министерството на правосъдието. Заради това Ревизоро даде гениалната идея - заплатите на кадровиците да бъдат приравнени с тези на тримата големи в съдебната система, а не на съдия във върховен съд, както е сега. Така, на практика, възнагражденията на ВСС скачат и те ще се превърнат в едни от най-скъпо платените чиновници. Идеята му бе радушно приета от депутати от БСП и ГЕРБ.

Как се формират сега заплатите на изборните членове на съвета?

Според чл. 29 от ЗСВ възнаграждението им е равно на възнаграждението на съдия от върховен съд. Последната актуализация на заплатите в съдебната система е от 1 ноември 2015 г., когато те бяха увеличени с 12%. Така основната заплата на съдия във ВКС стана 3493 лева, което е и основното възнаграждение на член на съвета.

Върху тази сума обаче се начислява и процент за прослужено време. В съдебната система той е най-висок - 2% за всяка календарна година трудов стаж, но не повече от 40 на сто (чл. 5 от Правилата за определяне на месечното възнаграждение на изборните членове на ВСС, приети през 2007 г. от първия постоянно действащ ВСС.) Само за сравнение - процентът за прослужено време на президента е 1.6, а на депутатите - 1 на сто.

Въведеното ограничение до 40% за прослужено време обаче не важи за магистрати, които преди 2007 г. са придобили право на клас над 40 на сто - те запазиха процента, който са натрупали до тази година. По тази причина в съвета има и членове, които получават над 50% допълнително възнаграждение за стаж.

Според същите тези правила за една година трудов стаж и професионален опит, придобит извън органите на съдебната власт, но на същата, сходна или със същия характер длъжност, допълнителното заплащане е 1.5%. Т.е., ако човек е бил адвокат, класът му е от процент и половина, но ако цял живот е бил съдия и прокурор, класът е 2 на сто.

Така, с процента за прослужено време, заплатата на член на съвета става средно 4890 лева. Към тази сума обаче се прибавят още едни 35% - за участие в състава на комисии на съвета и за участие в заседанията на същите тези комисии. Това са още 1223 лева и с тях размерът на възнагражденията на кадровиците става 6113 лева, пише още "Правен свят".

Многократно през годините медиите писаха, че не е редно те да получават тази добавка, защото ВСС е постоянно действащ орган и е законово задължение на членовете му да участват в комисии, да обсъждат различни въпроси и проблеми и да взимат решения. Това е същностна част от работата им, за която те взимат заплати. Но както първият постоянно действащ съвет, така и този, не се отказаха от тези допълнителните пари.

Какво ще стане, ако се премахнат процентите за участия в комисии, а заплатите на изборните членове на съвета се приравнят с тези на тримата големи? Краткият отговор е, че заплатите им ще се увеличат.

По закон заплатите на шефовете на ВКС и ВАС и на главния прокурор са 90% от тази на председателя на Конституционния съд. Неговото възнаграждение пък е средно аритметично на заплатите на президента и председателя на Народното събрание.

Според Правилника за организацията и дейността на НС възнаграждението на председателя на парламента е 55% по-високо от заплатата на депутат, която пък се равнява на три средномесечни в обществения сектор. Според последните данни тя е 1023 лева, т.е. заплатата на народен представител е 3069 лева, а на председателя на НС - 4757 лева.

Възнаграждението на президента е равно на две депутатски заплати, т.е. 6138 лева. Сметката показва, че председателят на КС взима 5447 лева.

90% от тази сума е 4903 лева - това е основното възнаграждение на тримата големи в съдебната система, т.е. такова ще бъде и на изборен член на съвета, ако промените в ЗСВ минат на второ четене в пленарна зала.

Към тази сума обаче отново ще се прибави 40% клас и така заплатата на кадровик става средно 6864 лева.

До тук са парите, които получават като месечна заплата. Отделно членовете на съвета всяка година взимат две средномесечни заплати в бюджетния сектор за дрехи, осигурени са им ведомствени жилища, за които наемът е по-нисък от пазарния, ползват служебен транспорт, имат служебни телефони, осигуровките им са за сметка на бюджета и т.н.

Толкова са бедни, че всеки момент ще тръгнат по бански и джапанки на работа.