Бразилската футболна легенда Пеле даде на съд Samsung, тъй като е използвала негов двойник в реклама на телевизори.  Искът е за 30 млн. долара компенсация, съобщава NBC News.

Делото срещу южнокорейската компания е заведено във федералния съд на Чикаго в началото на март. Според жалбата през октомври 2015 г. компанията е публикувала в „Ню Йорк Таймс“ реклама, в която е използвала двойник на 75-годишния Пеле.

Това се случва, след като преговорите за използването на лицето на спортната легенда в кампании на Samsung са били прекратени през 2013 г,. съобщава Ройтерс. Пеле отказал да бъде рекламно лице на компанията.

В рекламата името на Пеле не се споменава пряко, но е изобразен мъж, който „много прилича“ на футболиста, казва адвокатът му Фред Спарлинг. На всичко отгоре дубльорът изпълнява удара, запазена марка на Пеле – задна ножица, и това се вижда добре на печатната реклама.

Пеле, официално признат за на-добър футболист на 20 век, продължава да държи рекорда по брой на световни шампонски титли – през 1958, 1962 и 1970 г.