Всички зеленчуци, които се внасят от Турция, са пръскани със забранения в България и ЕС инсектицид ДДТ. За това алармира Костадин Димитров, който внася кафе и сладки изделия от Истанбул, съобщава „Марица”.Преди няколко дни ходил там за стока и срещнал свой познат, който преди години се изселил в южната съседка. Човекът се занимавал със земеделие и Димитров го попитал с какво да пръска това лято доматите на ранчото, ако пак се появи миниращия молец Тута абсолюта.

„Исмет ми каза, че ДДТ-то, който при тях е разрешен, е чудесен лек за всички буболечки. Там масово го прилагали както на полето, така и в големите оранжерийни комплекси. Настръхвам, като си помисля колко зарзават внасяме оттам, коментира Костадин Димитров. 

Припомняме, че миналата година бивш преподавател от Селскостопанския техникум в Садово също потвърди, че турските домати, които ядем, са пръскани с ДДТ.
У нас има целогодишен внос на зеленчуци от Турция, а в момента на пазара се предлагат домати, чушки, тиквички и патладжан. Преди две седмици от Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че стартират засилени проверки за съдържание на остатъчни количества от пестициди в пресни плодове и зеленчуци. Във фокус са домати, краставици, праскови, кайсии и череши с произход трети страни.

От Агенцията по храните съобщиха, че преди дни на Капитан Андреево е спряна и върната една пратка от Турция, тъй като били открити остатъчни количества от пестициди, но не пожелаха да коментират подробности.