Това че има спрени оперативни програми, това не означава, че в тях има нарушения – това се прави, когато има съмнения. След 2 седмици влиза в сила новият закон за обществените поръчки и той ще определи новите правила.

Това обяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Оперативните програми отскоро са във фокуса на общественото внимание, подчерта той. По-рано също са спирани, но това не е влизало в обсъждане или дебат. Сега целта е грешките да се откриват още в началото, обясни вицепремиерът. Спрените оперативни програми сега трябва да бъдат реализирани отново, и ако има дефект, той да бъде отстранен, още повече, че след 2 седмици влиза новият закон и той ще определи правилата, заяви той.

Според него целта на оперативните програми е с по-малко пари да се получи добро качество, това означавало, че си добър стопанин. Важно е да има достатъчно оферти на пазара, а не да се задоволим само с един - два. Най-често проблемът бил с неспазването на правилата, а не със самите правила.

След 15 април, когато влиза новият закон за оперативните програми ще има повече конкуренция – самите правила на новия закон предполагат да има повече конкуренция, каза Дончев. „В малко по-дълъг хоризонт – по-добра система за контрол – там фокусирахме вниманието – да хващаме грешките в движение. Централните органи за възлагане – разширяваме функциите и асортимента. Една централна процедура с участие на много участници получава по-ниска цена”, коментира още Дончев.

За финансирането на телевизии чрез реклами с пари по оперативни програми Дончев поясни, че във всяка оперативна програма има средства за публичност – „целта е преди да тръгне поръчката да информираме гражданите какво се случва с техните пари и с парите на европейските данъкоплатци”.

„В последните месеци се трупа напрежение по начина, по който се финансират телевизиите и радиата. За начинът, по който се закупува време в телевизиите, се говори, че видите ли властта си купувала медиен комфорт – това в никакъв случай не е вярно”, каза вицепремиерът. Той препрати решаването на проблема да стане с дебат, в който да участват и телевизиите – да се обсъжда как ще се изхарчат парите. Докато не приключи този дебат и докато няма консенсус мораториумът върху средствата за реклама ще е в сила, увери Дончев.