Да се създаде електронен регистър за ваксините настояват от Българската педиатрична асоциация. Те предлагат да се направи и национална програма, с която да се оптимизира целият имунизационен календар у нас.

Според специалистите такъв регистър може да се разработи до 1-2 години. В него джипитата ще могат да виждат кои от техните пациенти са ваксинирани от годината на раждане. Така смяната на лекаря или пък местоживеенето няма да бъде проблем. Родителите също ще могат да следят онлайн имунизационния календар на децата си.
Владимир Пилософ, който оглавява асоциацията, посочи някои от основните проблеми. По думите му има спад при обхвата на населението при ваксинация.

Между 90 и 95 на сто от децата до 1 година са имунизирани. Едва 65 на сто от хлапетата на година и половина имат ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит.

При 6-годишните този дял е още по-нисък - едва 49 на сто. Пилософ препоръчва договорите за ваксини да се сключват 2 години преди доставката. 30 000 деца годишно боледуват от варицела, но ваксина за това заболяване няма.