По около 3000 км от третокласната пътна мрежа в България ще се пътува без винетка. Това ще са малки локални пътища, по които няма транзитен трафик и които нямат алтернатива за достъп до дадено населено място.

Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова.

По останалите 17 000 км от републиканската пътна мрежа ще се пътува или с винетка, или с тол такса.
Павлова съобщи, че ще бъде въведен смесен модел на плащане за преминаване по пътищата. Превозните средства над 3,5 тона ще заплащат тол такса на принципа на изминатото разстояние. Това вероятно ще стане в началото на следващата година. Колите до 3,5 тона няма да плащат тол такса. За тях ще остане винетната система, която вече ще е електронна и ще влезе в сила през втората половина на 2017 г.. Е-винетката ще важи за една година, без значение през кой месец е закупена.  

За ТИР-овете няма да е нужно специално бордово устройство във връзка с тол системата. Транзитно преминаващите ще могат да си купят маршрутни карти онлайн или на границата, на бензиностанции и на други специализирани места.

Павлова прогнозира, че приходите от винетки могат да се увеличат драстично. Тя обясни, че преди увеличението на цената приходите са били около 200 млн. Лева за година, а след увеличението им се очаква да достигнат до 250-260 млн. Лева. “С въвеждането на тол таксите, сумите като минимум може да се удвоят или утроят през първите години, а в годините напред тези приходи могат още повече да се увеличат“, обясни министърът.

Павлова обеща, че през тази година ще продължи поддържането и на малките пътища. Със средства от допълнителните приходи след повишаването на цената на винетките се прави програма за целенасочено финансиране на ремонтни пътни дейности в определени райони - приоритетно в Северозападна и Северна България.

Основен приоритет остава магистралата "Хемус" и довършването на магистралата "Струма".