Започна третото национално проучване за степента на разпространение на свръхтегло и затлъстяване сред 7-годишните деца. В него са включени 3500 ученици в първи клас от 185 училища в страната, определени на принципа на случайния подбор.

До средата на месец май ще бъдат извършени антропометрични измервания (ръст, тегло, обиколка на талия и ханш) при пълна конфиденциалност на данните (чрез идентификационен номер), ще бъдат изследвани и храненето, физическата активност, факторите на семейната и училищна среда, които влияят на храненето и хранителния статус на децата. Проучването се провежда по протокол, разработен от СЗО. Данните за България ще бъдат обработени и анализирани в Националния център за обществено здраве.

Данните от последното проучване от 2013 г. показват, че с наднормено тегло (включително затлъстяване) сред 7-годишните са 32,4% от момчетата и 28,6% от момичетата, като от тях 15,7% от момчетата и 12,2% от момичетата са със затлъстяване.

Сравнението на данните от първото проучване от 2008 г. показва, че за 5 години (до 2013 г.) затлъстяването при момчетата се е увеличило с 2,9%, а при момичетата нивата са се запазили. Налице са някои положителни промени в училищната среда: през 2013 г. храненето е включено в училищните политики на 85,7% от изследваните училища (процентът през 2008 г. е бил 67,4%), а около 70% от училищата изпълняват инициативи и проекти за насърчаване на здравословния начин на живот, физическата активност и/или здравословно хранене.

Има и положителни промени в храната в училищните столове и бюфети: през 2008 г. 73,7% от училищата са предлагали чипс и солени закуски; 76,5% - бонбони, сладки закуски, 68,2% - безалкохолни напитки със захар, 36,9% - пресни плодове, 30,7% - мляко. През 2013 г. 19% от училищата са предлагали чипс и солени закуски; 54,4% - бонбони, сладки закуски, 27,8% - безалкохолни напитки със захар, 85,9% - пресни плодове, 44,4% - мляко. Значително е намаляло предлагането на нездравословни храни (чипс, снакс, пуканки, сладкарски изделия, безалкохолни напитки, съдържащи захар), повишило се е предлагането на полезни храни – плодове и зеленчуци, кисело, прясно мляко и млечни продукти, нискоминерализирани води.

Всеки ден и през повечето дни от седмицата първокласниците консумират пресни плодове и зеленчуци, кисело, прясно мляко и млечни продукти, намаляла е честотата на консумацията на чипс, снакс, пуканки, сладкарски, шоколадови изделия, пица, пържени храни, хамбургери, наденици. Все още те рядко ядат риба, а в менюто на около 12% от децата тя напълно отсъства.

Между 52 и 61% от децата отиват и се връщат до училище пеша, останалите използват транспортни средства. Средната физическа активност в училище е около 110,8 мин. (около 2-3 урока по 40-45 мин на седмица). Всяко второ дете през седмицата гледа телевизия или играе на компютър около 2 до 3 часа на ден, само ¼ от децата играят около три часа на открито.

Проучването се организира от Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и е в рамките на европейска инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при децата. В нея участват 26 страни от европейския регион на СЗО. Изследванията, свързани с наблюдението на 6-9-годишните, ще се провеждат през 2 години. Те осигуряват мониторинг на наднорменото тегло и идентифициране на основни рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот. Целта е създаване на европейска база данни за разпространението на свръхтегло и затлъстяване при децата. Получената информация се използва за целите на европейската и на националната хранителни политики, за планиране и оценка на стратегии и програми за подобряване на детското здраве.