Решение на Върховния касационен съд, с което бе намалена присъдата на моторист, убил непълнолетно момиче на пешеходна пътека през 2011 г., предизвика масово възмущение.

Причината е, че Лора Казанлиева бе обявена от магистратите за съпричинител на инцидента, защото не се е огледала, преди да стъпи на "зебра"-та, пише "Сега". 

По тази причина ВКС намали наказанието на Диян Станчев, който е карал мотора си с 87.9 км/ч при позволени 50 км/ч в града и на място, където е имало пешеходна пътека. Въпреки това съдът приема, че Казанлиева има вина за смъртта си. В решението им пише, че момичето е нарушило Закона за движение по пътищата, като не се е огледало.

След удара, при който загина Лора, започна дълга съдебна сага. Първоначално Станчев призна вината си и се споразумя за 2-годишна условна присъда. Година по-късно ВКС върна делото за ново гледане. Последва отново условно наказание, но делото бе върнато за ново гледане. Третия път Станчев бе осъден на 2 години и 6 месеца затвор, а решението беше потвърдено от апелативния съд. С последното си решение ВКС намали присъдата с 6 месеца и му отне шофьорската книжка за 4 години. 

Тримата съдии са се разделили двама срещу един. "Налице е съпричиняване, тъй като пострадалата, без да се огледа, е предприела пресичане, като не се е съобразила с разстоянието до приближаващото пътно превозно средство и неговата скорост на движение и е попаднала в опасната зона за спиране. На пешеходеца не е предоставено правото да не държи сметка за приближаващите превозни средства", пише в решението на Лада Паунова и Даниела Атанасова. Те са цитирали и решение на Върховния съд от 1977 г., според което предимството на пешеходците е "абсолютно по своето съдържание, но относително по своя ефект", тоест, когато безопасността им е застрашена, те са длъжни да не се възползват от него на всяка цена. 

Съдия Севдалин Мавров е написал особено мнение. "Възприетото в случая, че Казанлиева е съпричинила вредоносния резултат, е житейски нелогично и противоречи на духа на Закона за движение по пътищата. Не може да се изисква от пешеходците вярна преценка за всички характеристики на приближаващи МПС, които могат да рефлектират върху спирането им преди пешеходната пътека", смята той.