Все повече и повече хора умират в инциденти по пътищата в Европейския съюз, пише австрийският вестник Der Standart, като се позовава на данни от доклад на Европейската комисия за пътната безопасност, който ще бъде публикуван официално в сряда, пише "Фокус".

За първи път от 2001 г. насам през изминалата година се наблюдава ръст на броя на жертвите в пътнотранспортни произшествия. Общо 26 хил. жертви за страните от Общността означава, че в 28-те държави-членки на ЕС средно на ден загиват по 71 души - или по един на всеки 20 минути. Освен това според доклада 76 % от жертвите в движението по пътищата са мъже.

Съгласно данните от Брюксел повечето инциденти с фатален край са регистрирани в България и Румъния (95 жертви на един милион души и в двете държави), следвани от Латвия (94). Най-малко са в Малта, Швеция, Холандия и Великобритания, където броят им не надхвърля 30 души.

У нас трима души загинаха, а 24 бяха ранени през изминалото денонощие при 20 тежки катастрофи.
От МВР посочват още, че само в столицата са станали 3 тежки и 171 леки пътни произшествия, при които са пострадали 4 души.

От началото на месеца за гиналите в пътни инциденти са 42, а ранените - 587. От началото на годината са станали 1 357 пътнотранспортни произшествия, в които са загинали 123 души и са ранени 1 615 г.

Ден на траур обявиха днес в Червен бряг. Националният флаг пред всички административни сгради ще бъде свален на половина, отменят се и всички увеселителни мероприятия за времето от 8:00 до 24:00 часа на 29 март 2016 година в памет на тримата младежи, които загинаха в катастрофа край село Лепица, Община Червен бряг в нощта на 27-ми срещу 28-ми март.

Автомобил BMW, управляван от 23-годишен от Сухаче, се заби в крайпътно дърво. При удара, освен шофьора, загинаха още двама младежи - на 17 и 18 години, от Сухаче и Чомаковци. Други двама техни спътници - момичета на 17 и 18 години, също от Сухаче, са настанени в плевенската болница.