Катастрофата на пътническия „Боинг“ в руския град Ростов на Дон може да е станала заради спор между пилотите, твърди близък до разследването източник, цитират от руския вестник „Комерсант“.

Този извод се налага от разшифроване на данните от черните кутии и репликите на пилотите. Стана ясно, че пилотите решили да извършат втория заход в ръчен режим. При набирането на височина пилотите трябва сами да определят ъгъла на наклона на носа на машината, като се ориентират по показанията на приборите. Според експертите екипажът не е отчел особеностите на „Боинга“ при преминаването му от режим на кацане към набиране на височина. И вместо плавно да се издигне, самолетът се устремил нагоре като изтребител. Специалистите смятат, че пилотите поради умора и липсата на опит не са разпознали самопроизволната маневра на лайнера. А след като скоростта му започнала рязко да пада, пилотите се сдърпали в кабината.

Управляващият пилот увеличил оборотите на двигателя до режим на излитане, опитвайки се да набере скорост. Колегата му обаче смятал, че трябвало да се пусне надолу носът на самолета. С виковете „Стой. Къде? Спри“ той се обръщал към колегата си, като бутал щурвала напред, за да спре набирането на скорост. В резултат управлението на самолета прекъснало: в бортовия компютър постъпили импулси за манипулации, извършвани от пилотите и на двата щурвала.

Екипажът пристъпил към съгласуване на действията, едва когато двамата пилоти почуствали отрицателното претоварване, но вече е било твърде късно.

Самолетът на компанията FlyDubai, който летеше от Дубай, катастрофира през нощта на 19 март, падайки вляво от пистата. Загинаха всичките 55 пътници и 7-членния екипаж. Руските власти разглеждат три версии: техническа неизправност, сложните климатични условия и грешка на екипажа.