В югоизточната турска провинция Газиантеп са заловени шестима терористи от ДАЕШ /Ислямска държава/, които подготвяли самоубийствен атентат, предаде БГНЕС.

Операцията по издирването им е реализирана след доклад на разузнаването, според който групата е трябвало да премине нелегално от Сирия. Екипи на жандармерията са сформирали контролно-пропускателни пунктове , а на междуселищен път е спрян подозрителен автомобил с четирима пътници. При проверката вниманието на униформените е било привлечено от наличието на втора резервна гума в багажника, в която били укрити 5 топлинни бинокли и други 2 за снайпери, 4 устройства за аудио и видеозаписи, и други опасни материали. При разпитите в сектора за борба с тероризма е доказано, че те са специално обучени бойци от Ислямска държава, но не се съобщава кои са били целите на планираните терористични нападения. Сирийците признали, че се готви и самоубийствен атентат с кола-бомба, след което други двама мъже са заловени, а цялата група е в затвора с решението на съда.

В края на февруари турските власти съобщиха, че са предотвратени 18 планирани атентати. Само от началото на тази година в страната бяха извършени 4 терористични нападения с над 80 жертви, отговорност за тях поеха Ислямска държава и кюрдски бунтовници от ПКК и свързаните с нея въоръжени сепаратистки групировки.