Вакъфските имоти са проблем на мюсюлманското вероизповедание, които са дългогодишен проблем. Това заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Според него още в годините след 1989 г. е имало проблеми с връщането на имотите им. „В България са разрушени много джамии и молитвени домове, за които мюсюлманите не предявяват претенции, но запазените джамии не могат да бъдат ничия собственост, освен на мюсюлманската общност. По тази причина мюсюлманското вероизповедание използва законното си право да заведе дела за възстановяване на одържавените джамии и да иска да бъдат върнати на естествения им собственик”, заяви той.

Хаджи беше категоричен, че няма да оставят имотите, които са били отнети от вероизповеданието. Той посочи също, че мюсюлманската общност в България продължава да бъде изложена на натиск от страна на крайни националистически организации. Пример за това, според него, е протестът срещу месчида в кв. “Люлин”.

На фона на случващото се в световен мащаб, според Мустафа Хаджи е опасен опитът да се използва религията за политически цели, използвайки всички средства, като се поставят всички мюсюлмани под общ знаменател, както и да се радикилазира исляма.

Опитите чрез исляма да се оправдаят терористични действия и ограничаването на свободата на изповеданието според него са свързани като скачени съдове. От това пък страдат обикновените мюсюлмани.

За да няма радикализъм в страната е важно да се представя на разбираем език исляма и по този начин да се опровергаят твърденията на “радикално мислещи елементи”. “Онези, които прикриват пъклените си планове чрез исляма и чрез джихад, публикуват идеите си в интернет и така стигат до всички”. Затова, според Мустафа Хаджи трябва да се заложи на образованието като по този начин се попречи на радикализацията на мюсюлманите. За да се опази мирът и свободата трябва да се работи активно и с държавните институции. Освен това трябва да има и открит диалог с останалите вероизповедания в страната. Разделението идва не от различните религии, а от това, че през последните години властва обща бездуховност.
Мустафа Хаджи допълни също, че акцент през следващите години ще бъде образованието. Към момента около 1500 младежи в България получават такова образование, като 300 са от Висшия ислямски институт. 3000 деца учат ислям в училище, а над 100 хиляди имат потенциална възможност да учат. Само през летни коран курсове минават по 10 хиляди деца годишно.

В рамките на конференцията „Мюсюлманско изповедание 2016 – 2021 г.” днес бяха представени и избраните нови 20 районни мюфтии, трима наместници на районни мюфтии, а предстои и избор на ръководство на мюсюлманските настоятелства.