Отпускат се допълнително 12 млн. лв. за пациентите с онкологични заболявания. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов на пресконференция.

На среща с финансовия министър, здравния министър и премиера Бойко Борисов е била потвърдена окончателно гаранцията, че собствените приходи на НЗОК ще гарантират допълнителна възможност за финансиране. Това дава възможност, без нужда от актуализация на бюджета, да се гарантира на всеки гражданин пълноценно, без нужда от чакане, или проблеми от финансова гледна точка, нуждата от лъчелечение и радиохирургия.
12 млн. лв. отиват допълнително за осигуряване за всеки пациент, който ще има нужда от такова лечение. „Досега гражданите правеха това в чужбина и то от собствения си джоб. Сега на 100% НЗОК има възможността да реагира и да финансира лечението, което е осигурено през апаратурата и работещите колеги”, заяви Москов.

Освен това по неговите думи, благодарение на добрите приходни параметри на НЗОК има възможността за увеличение на разходите за неонатология на Касата с 3 млн. лв. по отделните неонатологични клинични пътеки. Имаме възможност да увеличим и броя на диспансерните прегледи на болните от хипертония с още 4,3 млн. лв., допълни здравният министър. „Приоритетите, които произтичат не от желанието на министъра или правителство, а от обективните данни от Националната здравна карта, а от обективните данни, изискват особено внимание върху детското и майчино здравеопазване, заболяванията, които водят до инвалидизация и ранна смъртност”, каза Петър Москов.

Той коментира, че за 2 години и половина правителството е прехвърлило като процент от финансирането върху доболничната помощ над 56 млн. лв., което е близо 13% увеличение. Така отговаряме на част от притесненията на личните лекари, които имат своя готовност да изразят несъгласие с политиката на НЗОК и на държавата, заяви още министърът на здравеопазването.