Терористичните атаки от миналата седмица срещу летището „Завентем“ в Брюксел и метростанцията „Маалбек“ вероятно са били планирани в гръцката столица Атина още през лятото.

Това съобщи италианската телевизия „Скай-Италия“ и уточни, че един от извършителите на нападението срещу метростанцията „Маалбек“ Халид Бакрауи е бил в Гърция през юли 2015 г. Тази информация е била потвърдена от италианските спецслужби, както и от италианските служби за борба с тероризма. Техен представител е уточнил, че през лятото на 2015 г. Бакрауи е минал през Италия на път за Гърция.

По същото време в Гърция се е намирал и основният организатор на кървавата баня в Париж от 13 ноември 2015 г. Салех Абдеслам. Той бе задържан на 18 март - 4 дни преди терористичните нападения в Брюксел.

„Скай-Италия“ твърди, че в Атина миналата година се е намирал и друг участник в парижките атентати Абделхамид Абауд. Предположенията, че атаките в Брюксел са били планирани в Атина се основават на факта, че в жилището на Абауд в атинския квартал „Панкрати“ бяха открити карти на летището „Завентем“ в Брюксел.

В резултат на атентатите от 22 март загинаха 35 души и около 270 бяха ранени.