Американският президент Барак Обама е отклонил предложението за лична среща с турския му колета Реджеп Ердоган, който ще посети САЩ близките дни, съобщи „Уол стрийт джърнъл“.

Ердоган ще присъства на откриването на джамия в щата Мериленд, чието строителство бе финансирано от Турция.

Белият дом разпространи съобщение, в което се призовава решението за отказа от срещата с Ердоган да не се възприема като пренебрежение.

Но според експертите отказът не вещае нищо добро за турския президент. „В Белия дом искат да покажат, че вече не смятат Ердоган за желан гост“, отбеляза директорът по международната политика на Центъра за американски прогрес Макс Хофман. Той отбеляза, че авторитаризмът на Ердоган и твърдата му политика спрямо кюрдите се е отразила на турско-американските отношения.

Напрежението между двете страни се засили заради отношението им към сирийските кюрди. САЩ смятат, че те се борят срещу групировката „Ислямска държава“, докато Турция ги смята за терористи, които подкрепят кюрдските терористи и сепаратисти, и съответно тя воюва с тях. Вашингтон продължава да смята Анкара за „важна съюзничка на НАТО“, но я призовава да прекрати обстрелите на формированията, които воюват с терористите.