Европейските служби разследват десетки клетки за извършване на нападения и стотици джихадисти в Европа, като търсят все по-сериозно взаимодействие със САЩ. Разузнавателните данни от атентатите в Брюксел показват широкообхватна терористична мрежа, изграждана от "Ислямска държава" години наред в европейските държави. 
 
Разследването на осуетения в четвъртък план за атентат във Франция обхвана няколко европейски страни, след като бяха повдигнати обвинения на двама мъже в Белгия, а един французин бе задържан вчера в Холандия. И тримата са заподозрени във връзки с главния заподозрян Реда Крике, съобщиха световните агенции.
 
Това се разглежда като отделен случай от разследването на атентатите от 13 ноември в Париж и от 22 март в Брюксел, за които пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава", въпреки че бяха установени някои връзки между главните действащи лица.
 
Връзките
 
Тридесет и четири годишният Реда Крике, занимавал се някога с въоръжени обири, бе арестуван в четвъртък в парижкото предградие Булон Биянкур. Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов съобщи след ареста, че е бил предотвратен атентат, стигнал "напреднала фаза", без да даде повече подробности. В апартамент в друго парижко предградие бяха открити автомати и експлозиви.
 
Оттогава разследването напредва бързо и се разпростира в други европейски страни.
 
Вчера в холандския град Ротердам бе заловен 32-годишен французин на име Анис Б., роден в парижкото предградие Монтрьой и живеещ в департамента Вал дьо Марн. Този мъж е прекарал известно време в Сирия и се подозира, че заедно с Реда Крике са били натоварени от "Ислямска държава" със задачата да извършат атентат във Франция, посочи полицейски източник.
 
"Той бе арестуван в следствие на европейска заповед за арест, издадена от френски съдии", посочи съдебен източник. Скоро ще бъде екстрадиран във Франция, за да бъде изслушан, посочи холандската прокуратура.
 
Арести в Холандия 
 
Още трима заподозрени, включително двама мъже на 43 и 47 години от алжирски произход, също бяха задържани в Ротердам, където бяха извършени няколко обиска.
 
Разследването бързо се ориентира и към Белгия. В петък бяха арестувани двама мъже на име Абдераман А. и Рабах Н. в центъра на Брюксел и им бяха предявени обвинения в "участие в дейностите на терористична група". Поставени са под временно задържане под стража.
 
Роденият през 1977 г. в Алжир Абдераман А. е известен на службите за борба с тероризма. Той е бил осъден през 2005 г. на седем години затвор и безсрочна забрана за влизане на територията на Франция, защото помогнал на тунизийски екстремисти да убият афганистанския военен лидер и борец срещу талибаните Ахмад Шах Масуд на 9 септември 2001 г., два дни преди атентатите на Ал Каида в САЩ.
 
Макар и тази афера да не е пряко свързана с атентатите в Париж и САЩ, бяха установени някои връзки.
 
Крике е бил осъден задочно от Белгия по дело срещу джихадистка клетка, в която един от основните обвиняеми е бил белгиецът Абделхамид Абауд, ключова фигура сред джихадистите франкофони от "Ислямска държава" и един от предполагаемите организатори на парижките атентати.
 
Тази клетка е била ръководена от 41-годишен жител на Брюксел на име Халид Зеркани, който според белгийските власти е "най-големият вербовчик на кандидати за джихад". 
Крике е получил задочно 10-годишна присъда. Разследването хвърли светлина върху ролята му на финансист на клетката "Зеркани". В момента той е под стража във Франция, а задържането му може да продължи до сряда.
 
Вчера вътрешният министър на Франция Бернар Казньов изрази в комюнике удовлетворение от сътрудничеството с европейските партньори по това разследване.
 
Мрежата
 
Общоевропейските усилия за разбиване на мрежата на групировката "Ислямска държава", стояща зад нападенията в Париж и Брюксел, водят до тревожно разкритие - структура от взаимносвързани терористични клетки, чийто обхват властите казват, че все още се опитват да установят, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".
 
Европейските власти подозират, че няколкото човека, задържани в редица страни през уикенда, са свързани с извършителите на атентатите.
 
Това накара прокуратурите във Франция и Белгия да търсят по-тясно взаимодействие със САЩ в усилията да установят обхвата на мрежата, отговорна за убийството на 130 души в Париж през ноември и най-малко 31 в Брюксел миналата седмица.
 
Десетки клетки за извършване на нападения и стотици джихадисти вероятно действат в Европа, а разузнавателните данни от атентатите в Брюксел свидетелстват за широкообхватна терористична мрежа, изграждана от "Ислямска държава" години наред, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс". 
 
Служители на европейски и близкоизточни разузнавания и служби за борба с тероризма казват, че правоохранителните органи са изправени пред динамична, многоизмерна заплаха, след като водещи фигури от ръководството на "Ислямска държава" са се заели преди месеци да влагат значителни ресурси в изнасяне на насилието към враговете на групировката в чужбина. 
 
Според служителите, цитирани от изданието, изгражданата от "Ислямска държава" мрежа получава инструкции от намиращо се в Сирия поделение на групировката за планиране на външни нападения. Разкриването на намеренията и възможностите на тази структура не е лесно. Зад нея не стои един единствен организатор. Изглежда, че редица групи, получаващи инструкции за подготовка на нападения в Европа, действат независимо една от друга, като всички те са свързани с различни бойни подразделения на "Ислямска държава". 
 
Арестите в Белгия, Германия, Италия и Холандия през уикенда подчертават, че европейските власти все още се опитват да определят мащабите на терористичните мрежи в Европа, изтъква американският в. "Ню Йорк таймс".