Резултатите от ново изследване, проведено във Великобритания, станаха поредното доказателство за това, че мъжете и жените имат различни физиологични потребности. В конкретния случай учените са установили, че организмът на представителките на слабия пол се нуждае от доста повече сън.

Учените провели експеримент с участието на повече от 200 мъже и жени на средна възраст. Обобщавайки резултатите от изследването, те посочват, че жените трябва да спят повече отколкото мъжете. Тези необходимост изследователите обясняват с факта, че недостигът от сън оказва значително по-голямо вредно въздействие върху организма на жените.

Както са устаноли учените, невъзможността да се наспят причинява на жените много по интензивни нарушения в дейността на мозъка и в психиката.

„Представителките на слабия пол, които са лишени от качествен сън, страдат от високо ниво на психологически стрес, повишено чувство на враждебност, гняв и депресия”, предупреждават авторите на новото изследване.

Според тях, като се отчита по-голямата уязвимост за психичното здраве на жените от недоспиването, те трябва да спят 20 минути повече. На аналогично мнение са учени отУниверситета в Пенсилвания, които обявиха преди дни, че 6-часовият сън е недостатъчен за пълноценния отдих на мозъка.