България е новата алтернатива за мигрантите. Влезлите веднъж там остават, защото продължаването на пътя им към Сърбия и Румъния е доста трудно. Това пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ /ФАЦ/.

След затварянето на така наречения Западнобалкански маршрут през Македония, Сърбия и Хърватия в Австрия и страните от Северна Европа мигрантите намериха алтернативни пътища за проникване в Европейския съюз.

България се превръща в алтернатива

Един от алтернативните маршрут преминава през България. От нея мигрантите се опитват да влязат в Румъния или Сърбия. И двата варианта не са идеални. В Румъния естествена преграда за по-нататъшното предвижване се превръщат Карпатите. Що се отнася до Сърбия, то нейните граници с ЕС се намират под внимателно наблюдение и контрол. Така че многобройните мигранти остават в България, подчертава ФАЦ.

Към Италия през Средиземно море

Другите маршрути започват в южните турски пристанища Мерсин и Анталия, а също така от Атина. От тях мигрантите потеглят с малки корабчета или рибарски лодки през Средиземно море към Италия. Стойността на тяхното пътуване е между 3000 и 5000 евро, отбелязва изданието.

Някои от мигрантите се опитват да проникнат от Гърция в Албания, откъдето по море се добират до Апенините или по суша продължават с автомобилен транспорт към Северна Европа. Гръцко-албанската граница е по-трудна за преодоляване, отколкото морската на тези две страни с Италия заради особеностите на албанския ландшафт и планинския характер на местностите. Освен това по-нататъшното предвижване от Албания по посока на Черна гора и Босна и Херцеговина е затруднено заради мините, останали там от епохата на кървавите междунационални войни през 90-те години на ХХ век, пише ФАЦ.