Въпреки някои фатални поражения върху културни паметници от световно значение, по-голямата част от древния град Палмира е непокътната след 10 месеца под контрола на „Ислямска държава”, предаде АФП.

Археолози от Дамаск вече са се насочили към града, за да проверят пораженията върху хилядолетните постройки, допълва френската агенция.

БГНЕС припомня, че вчера армията на сирийското правителство, подкрепяна от руски въздушни удари, успя да превземе града, който „Ислямска държава” овладя миналия май.

Кореспондент на АФП, който вече е в Палмира, разкри, че някои постройки, като знаковия 2000-годишен Храм на Бел са „на парчета”, но по-голямата част от „перлата на пустинята” е оцеляла.

Жилищните части на прилежащия съвременен град, където до началото на гражданския конфликт в Сирия пребиваваха 70 000 души, сега са изоставени и до голяма степен разрушени, допълва кореспондента.

„Очаквахме най-лошото, но пейзажът, най-общо казано, е в добро състояние. Можехме напълно да изгубим Палмира. Радостта, която изпитвам, не може да се опише”, заяви ръководителят на сирийските археолози Мамун Абдулкарим.

„Човек не бива да забравя, че реално между 15 и 20 процента от Палмира е изследвана и разкопки предстоят в огромна част от нея. Всички гробници, които не са били проучени, а сега са били плячкосани, са изгубени за науката завинаги”, заяви експертът по история на древния свят Морис Сартър.

До началото на гражданската война в Сирия, древният град привличаше по 150 000 туристи годишно.

„Ислямска държава” използваше древния театър на Палмира като място за публични екзекуции.

Кадри на сирийската държавна телевизия показаха разрушени статуи, покрити с одеяла, в един от музеите в града.

Докато го контролираше, джихадистката групировка на няколко пъти публикува видеа и информация за взривяването на древни гръцки и римски гробници и други културни паметници.

Палмира е част от списъка с обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Сирийската армия вече разкри намеренията си да използва града като база за по-нататъшните си действия срещу джихадистите.

Според Сирийския център за човешки права, около 400 ислямисти са загинали при битката за Палмира. Това са най-големите загуби претърпени от „Ислямска държава” в отделно сражение, смятат от организацията. От другата страна, при офанзивата са убити 188 правителствени войници и членове на подкрепящи Асад фракции, смятат от базираната в Лондон организация.