Преп. Иларион и Стефан, Свщмчци Георги, еп. Загорски и Петър, презв. Мъгленски. Св. мчк Енравота-Боян, княз Български отбелязваме днес, съобщава на сайта си Българската православна църква. 

Днес е празник и за всички, които се казват Албена, Боян, Бояна, Бойко и производните му. Името Боян има прабългарски произход и значи "богат". Албена значи хубава. Бойка, Бонка, Бойчо - "да се боят от него", "да бъде силен и властен"

Боян, или Енравота, е бил най-големият син на хан Омуртаг.

Има теория, че името му е от славянски произход, a майка е славянка. Носи и името Воин - или с транскрипция Боян.

През 9 век Енравота попада под влиянието на пленения византийски епископ Кинам и приема от него християнското кръщение под името Боян. Поради влечението си към християнството, той бива лишен от правото си на престолонаследник от баща си Омуртаг.

След смъртта на Омуртаг на българския престол се възкачва третият му син Маламир, в чиято лоялност към „отечествените богове“ Омуртаг не се съмнява.

Енравота помолил брат си да му даде пленника Кинам, който е в тъмница по заповед на Омуртаг, заради отказа си да се отрече от християнството.

Неподозирайки причината за молбата му, Маламир я удовлетворява. Когато обаче научава, че Енравота е станал християнин под внушението на Кинам, ханът приема това като предателство спрямо родовите традиции и влечение към изконните врагове - ромеите.

Той призовава брат си и му нарежда да се откаже от новата си вяра. След категоричния му отказ Енравота-Воин бива посечен с меч по заповед на хана. След смъртта си е провъзгласен за мъченик. Всъщност под името мъченик Боян – Енравота, той става първият в историята и агиологията светец от български произход.