Когато пилот на хеликоптер забеляза първия кратер в Сибир през 2014 г., мнозина останаха шокирани. Дупката с диаметър 30 метра се появи на полуостров Ямал, сякаш от нищото, точно по време на руските военни действия в Украйна, пише Business Insider.
След това се появиха и други кратери, но липсва логично обяснение за тяхната поява. The Washington Post публикува конспиративни теории за появата на извънземни. Друго твърдение беше, че са извършвани подземни тестове с ракети.

Напълно възможно е обаче дупките да са плод на друга заплаха, с която дори Молдър и Скъли не могат да се справят, а именно климатичните промени.

Scientific American твърди, че полярните зони се затоплят с главоломни темпове. Лятото на 2014 г. отчете температури по-високи от средностатистическите  за полюсите - обезпокоителните 9 ° по Фаренхайт или -12°C .

Учени от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (НАОАИ) смятат, че трайно замръзналата земя, която покрива тундрата, вече е започнала да се топи.

Как обаче се стига до отварянето на 3-метрови дупки в земята?

Една от хипотезите е, че предвид достатъчно ниските температури и достатъчно високото налягане, метанът и водата са замръзнали и са образували метанов хидрат. Вечно замръзналата земя може да задържа всичко, но когато започне да се топи, с метановия хидрат става същото. Метанът се изпуска под формата на газ, който постепенно увеличава своето налягане, докато не експлодира в земята.

Учените са събрали голям брой доказателства за тази теория след изследвания на дъното на кратерите. Те са установили, че въздухът в дупките има необичайно високо съдържание на метан.

 

Експлозиите в земята и топенето на ледовете не са единствените тревоги. Американската агенция за опазване на околната среда заяви, че метанът е парников газ, който е 25 пъти по-вреден от въглеродния диоксид.

Според Live Science значително увеличение в емисиите на метана може да има катастрофално влияние върху вече проблемното атмосферно затопляне, особено като се има предвид, че този газ задържа 21 пъти повече топлина, отколкото останалите вредни емисии.

Някои учени дори наричат проблема „тиктакаща бомба“.

И става все по-лошо. Един от кратерите се намира само на 6 мили от поле с природен газ. The Siberian Times съобщава, че комбинацията от два леснозапалими материали, в такава непосредствена близост представлява огромна опасност за цялата област. Поне два от кратерите вече са се превърнали в езера.

Има и друго обяснение за появата на гигантските дупки. Земята може да се разпадне и без взривовете, причинени от метан. Когато между земните слоеве има лед се образува хидролаколит. Постепенно се получава надигане на най-горния слой и се образуват могили. Размразяването може да накара тези възвишения внезапно да се сринат.

Дори кратерите да са в резултат на хидролаколита, то причината отново са климатичните промени.

Учени смятат, че същото нещо може да се случи и в Аляска.

Ясно е, че климатичните промени влияят на полюсите много по-бързо, отколкото на всяко друго място на Земята. Изследователите едва започват да откриват как безпрецедентното затопляне ще повлияе върху северните екосистеми.

По време на посещението си в Аляска през септември 2015 г., американският президент Барак Обама повтори общото мнение, че Арктика е „кота нула“ за климатичните промени.

Тези мистериозни кратери в Сибир са още един предупредителен знак за това, че климатичните промени, причинени от човешката дейност, бързо излизат извън контрол, причинявайки нови и непредсказуеми промени по пътя си.