Общопрактикуващите лекари в Кюстендил, Велико Търново, Ямбол и Разград започват ефективен протест и затварят кабинетите си днес. След тези области ще последват и други, но навсякъде ще се осигури по един работещ дежурен екип само за хората с остра нужда. Информация за това къде се намират тези кабинети ще има върху затворените врати на всички стачкуващи лекари.

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров обяви това вчера и се извини на пациентите за временното неудобство. Протестът им е срещу политиката на Министерството на здравеопазването за извънболничната помощ и настояват за реални промени, а не тези, които според тях се правят за имидж на ведомството.

Д-р Киров обясни в интервю вчера, чецифрите, с които ведомството се хвали, всъщност са крайно недостатъчни, ако се отнесат към броя и нуждите на пациентите.

Това показва и разбивка, изпратена до медиите от сдружението, според която от допълнителните 36 млн. лв. в бюджета за извънболнична помощ за тази година само около 2 млн. са насочени за личните лекари, а останалите са за изследвания и консултации със специалисти. Заблуда е и, че предвидените допълнителни над 640 хил. направления ще покрият нуждите на пациентите, твърдят от съсловната организация. Единственото реално увеличение е в тарифата, която здравната каса изплаща за преглед на деца - тя се увеличава с 1 лев.

Личните лекари са против и въвеждането на служебен рамков договор, с който здравната каса еднолично ще наложи условията по извършване на медицински услуги за годината и настояват за оттеглането му.

Със същото искане
Българският лекарски съюз също обяви начало на ефективни стачни действия от понеделник.

Това стана с писмо до пациентите, подписано от зам.-председателят д-р Галинка Павлова вчера. Протестите им "срещу състоянието, в което се намира здравна система" ще започнат тази седмица, но предстои да се уточни какви действия ще предприемат и къде. Призовават колегите си от различни сфери на медицината да спрат работа и да затворят лечебните заведения, клиничните лаборатории и лекарските кабинети.

Според съсловната организация "незаконосъобразното едностранно въвеждане на "служебен рамков договор" е вреден за пациентите, защото поставя лекарите в невъзможност да ги лекува." Освен това те се обявяват против въвеждането на идентифицирането чрез пърстови отпечатъци, което ще третира като престъпници и лекарите и пациентите, както и срещу чакането за планови операции, както предвижда вторият пакет в болничната помощ "в опитите на държавата да се събере в недостатъчния си бюджет".

"Ние, българските лекари, се опитахме да убедим правителството и здравната каса, че административният произвол, който се опитват да наложат в работата ни, е вреден за Вас (пациентите), че руши доверието между лекарите и пациенти, че ще влоши още повече качеството на здравните услуги", казва към края писмото на зам.-председателя на съсловната организация.