Повече от 800 000 ирландци се стекоха днес в центъра на столицата Дъблин, за да почетат паметта на съгражданите си загинали във великденското въстание през 1916 г.

Въоръженият метеж на местните националисти срещу британската корона преди сто години е най-почитаната страница от историята на републиката.
По улица О`Конел премина най-многолюдния за последните години парад с участието на 3000 военнослужещи. На централната поща на тази улица членове на Ирландската гражданска армия издигат националния флаг през 1916 г. и провъзгласяват независимостта на провинцията.

Въоръженото въстание, организирано от водачите на движението за независимост, продължава през великденската седмица от 24 до 30 април 1916. Ирландските републиканци планирали да се възползват от участието на Великобритания в Първата световна война и да провъзгласят независима Ирландска република, като сложат край на британското управление на острова. Благодарение на численото превъзходство на британската армия въстанието бързо е смазано, а повечето от водачите му – екзекутирани. Но това не слага край на борбата.

Шест години по-късно Великобритания е трябвало да приеме създаването на независима ирландска държава, но североизточната част на острова - провинция Северна Ирландия - остава в състава на Великобритания.