Премиерът Бойко Борисов заяви, че е против изграждането на защитно съоръжение по границата със страна от Европейския съюз, каквато е Гърция, но в същото време "хората очакват от нас да защитим границата си". На нас не ни се прави защитно съоръжение, но те трябва да си изпълнят ангажиментите.

Това заяви премиерът министър председателят, който присъства на откриването на модернизираната авиобаза "Безмер". Той отново коментира, че в момента не се очаква наплив на мигранти към страната от Турция, а критичната точка засега е в Гърция, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. "Затова ще помогнем на военните, за да направят просеки край границата, за да имаме готовност за изграждане при нужда на леко преградно съоръжение, тип "Бруно", каза министър-председателят.

Министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи, че в началото на април ще се проведе съвместно учение на военни и граничната полиция за защита на морските граници на страната. Модернизираното летище "Безмер" ще може да се ползва при нужда и от гражданската авиация при аварии и тежки метеорологични условия, посочи още той. Пистата бе удължена и вече е 3 км, изграден е и карго терминал. Така летището придоби пълна оперативна съвместимост със стандартите на НАТО за разполагане на стратегическа транспортна авиация, а можем да участваме и в мисии за спасяване на граждани, обясни Ненчев.

На въпрос за направените инвестиции той каза, че модернизацията е струвала около 62 милиона лева, от които 7 387 000 лева са от програми на Министерството на отбраната. Изпълнени са проектите за модернизация по програмата на НАТО за инвестиции в сигурността 2014 - 2016 година. Четири от самолетите Су-25, които по време на ремонтните работи бяха пребазирани в авиобазата "Граф Игнатиево", са върнати на летище "Безмер", каза още Ненчев.