Христос воскресе – провъзгласи папата и призова за мир на Земята.

В посланието си към Града и света (Urbi et Orbi) той се спря на горещите точки по света, като започна от многострадалната Сирия и пожела успех на участниците в женевските мирни преговори. Все по-многобройната става върволицата от бежанци и мигранти, които бягат от войната, глада, бедността и несправедливостта.

Тези братя и сестри прекалено често срещат по пътя си смъртта или отказ от страна на онези, които биха могли да им предоставят прием и подкрепа, каза папата и се обърна към ръководителите на развитите страни, главно европейски, да не затварят границите на своите страни.

Папата се помоли и за Ирак, Йемен, Либия, за страдащите от израелско-палестинския конфликт. Той осъди сляпото и жестоко насилие, каквото е тероризмът и подкрепи Белгия, Франция, Турция, Нигерия, Чад, Камерун, Кот д`Ивоар и Ирак станали жертва на атентати.

ред лицето на тези духовни и нравствени бездни, пред лицето на празнотата, която предизвикват омразата и смъртта...Спасителят ни дава състраданието си към гладните и жадните, чужденците и затворниците, маргиналите и изключените, жертвите на неправди и насилие, заяви той. Светът е пълен с хора, които страдат телом и духом, ужасни престъпления се вършат често зад стените на семейния дом, въоръжени конфликти хвърлят цели народи в неизразими страдания, посочи папа Франциск. Той също изрази съпричастността си към възрастните хора, смазани от самотата, и към младите, които не вярват, че имат бъдеще.

Празнуването на католическия Великден във Ватикана премина спокойно, но при повишени мерки за сигурност. Равнището на терористична заплаха бе определено на втора степен (по третостепенната скала). Всички пристигащи в папския град-държава бяха контролирани с металодетектор. Редът бе осигурен от ватиканските стражи и сътрудници на италианските спецслужби.