Законът трябва да се прилага по еднакъв начин за всички, твърдят от компанията
"Лукойл България" не е отказвал доставка на горива за бензиностанциите на Веселин Марешки, заявиха в неделя от нефтената компания. От там уточниха, че единственото писмо от "Трейднет Варна" (оператор на бензиностанциите VM Petroleum), което е получено в "Лукойл България" с изразено желание за съвместна дейност, е от 25 март - тоест в деня, в който Марешки заявил, че няма достъп до базите на "Лукойл".
От компанията допълват, че нефтът, който се преработва ов рафинерията в Бургас, идва от находищата на "Лукойл" в Западен Сибир, Тимано-Печорския и Каспийския регион, Западна Курна в Ирак, Европа, Азия и Африка. ПРез 2015 г. компанията майка добила над 100 млн. тона нефт, а 5,5 млн. били преработени в бургаската рафинерия.
От "Лукойл България" отново апелират да бъдат обявени имената и да се направи проверки на дистрибуторите, които зареждат Марешки с горива. Поводът е изявление на варненския бизнесмен, че продава горива от "Лукойл", но ги взема от двама-трима посредници.
Ако те действително са от рафинерията в Бургас, съществуват основателни съмнения за незачитане или заобикаляне на закона, което е в полза единствено на сивия сектор и в ущърб на бюджета, казват от "Лукойл". От компанията допълват, че всички фирми в бранша трябва да бъдат контролирани и проверявани по еднакъв начин.
Предни дни Марешки заяви, че купува дизелът за 1,52 лв. и го продава за 1,53 лева. Подобна цена на едро обаче няма при "Лукойл" - рафинерията в Бургас продава за 1,59 лв. за литър. Проверка на цените на големите дистрибутори на горива показва, че при тях дизелът на едро е от 1,58 до 1,60 лв.