Слухове за отваряне на границата между Гърция и Македония предизвикаха днес оживление в лагера край Идомени и нов прилив на мигранти. В същото време гръцките власти се опитват да евакуират 11 600 души, които са блокирани след затваряне на балканския път към Западна Европа.
Десетки бежанци се тълпят по ж.п. линията, пеейки, а междувременно пристигат други, докато гръцки полицаи с щитове заемат позиция – така описва картината журналист от АФП.
Според плъзналия слух членове на неправителствени организации и журналисти ще накарат в неделя на обед македонските власти да отворят границата.
Опитваме се да разясним ситуацията на бежанците. Но има хора, които по причини, които ние не знаем, дават фалшиви надежди, заяви Георгиос Кирицис, говорител на SOMP, службата, която координира усилията на Атина в кризата с мигранитте.
Преди две седмици стотици мигранти бяха спрени от македонската армия, след като се опитаха на напуснат Гърция, прекосявайки река с риск за живота си. Тогава се удавиха трима афганистанци и една бременна жена, другите бяха изтласкани към Гърция.
Притокът на мигранти от Турция продължава да намалява, откакто преди седмица влезе в сила споразумението ЕС-Турция, целящо да прегради европейския миграционен път. Докато преди това споразумение всекидневно в Гърция влизаха хиляди мигранти, сега гръцките власти съобщават за едва 78 пристигнали на гръцките острови в петък и други 161 в четвъртък. На гръцка земя броят на мигрантите възлиза на 50 236 души.