Десетки болни хора от Бургаско са подложени на унижение от страна на Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК)-Бургас, съобщи flagman.bg. Това твърдят потърпевши, които са останали без пенсия заради намален под минимума процент от Комисията. Eдин от тях e 30-годишният Пламен Делев. Младият мъж има дегенеративно очно заболяване - кератоконус. Преди една година му е направена трансплантация на роговицата на дясното око.

След интервенцията е освидетелстван от ТЕЛК със 75 % инвалидност. Така той има право да получава социална пенсия от 120 лв. в продължение на една година. Тази година отново минава през ТЕЛК. В Комисията участват същите хора, които и през 2015 г., няма промяна в състоянието му, но този път процентът се намаля на 65 %, като Пламен губи правото си на социална пенсия, разказва той.

Всъщност това заболяване се предава наследствено и не се лекува. Въпросът е защо се сваля процентът при положение, че няма подобрение в здравословното му състояние. Проблемът с ТЕЛК обаче е не само при него, потърпевшите са стотици, твърди той.

Пламен губи правото си на социална пенсия, защото няма необходимия стаж.

„Схемата е такава, че винаги при освидетелстване падат от 5 % от минимума за пенсия. Ако стажът ти достига, ти можеш да се пенсионираш и при 50 %. Има случаи примерно при поредно минаване през ТЕЛК процентът от 70 пада на 45. Това е геноцид! Аз не съм за тези 120 лева, но има хора, които разчитат на тези пари. Някои нямат близки, никакви доходи, няма какво да ядат. Когато им се отнемат и последните средства, които могат да получават, става страшно“, разказва Пламен Делев.

След като получил решението на ТЕЛК, младият мъж се обадил на лекуващия го офталмолог в София, който останал меко казано шокиран от решението. Докторът го посъветвал да го обжалва пред Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), където той със сигурност щял да получи 90 % инвалидност, тъй като заболяването му е тежко. Това ще му помогне отново да си получи социалната пенсия, но защо трябва да се стигне дотам, чуди се младият мъж.

Има хора в България, които нямат възможност или ги е страх. Затова не могат да си позволят да обжалват решението на ТЕЛК. Много хора го подкрепяли, но все анонимно, разказва Пламен. Той е превърнал в лична кауза да даде гласност на проблема, за да помогне на всички потърпевши да си получат и малката полагаема сума.