И тук, както в Париж, а може би и в цяла Европа, милите весели врабчета изчезват с драстични темпове - за последните 7 год. до 2014 са намалели двойно в България! В замяна на това има свръх популация на гълъби – едни от най-лакомите животни на планетата, които са навсякъде, защото не се страхуват от хората,  тъпчат от сутрин до вечер и не оставят и зрънце за другите птички. Това пише в обръщение до медиите Божидар Осиковски.
 
Реших мъничко да се погрижа за унижените и оскърбените и направих импровизирана хранилка на балкона. И понеже и в нашия квартал има огромно ято гълъби, мислих, мислих и измислих как да осъществя филтъра: направих кацалките от тънки клончета, на които малките птички да могат да кацат, а гълъбите – не…И системата проработи!!! Цели 20 дни чаках, докато чух първите чикчириковци и ги видях развълнуван да си зобват от бутилката. Бяха от вида голям синигер, след тях започнаха да се появяват и обикновени врабчета. Гълъбите само тропат отдолу и чакат врабчетата да изпуснат нещо.
 
Последвайте примера ми, приятели, погрижете се за малките птички! И внимавайте с котките!… На снимката виждате колко е просто. Ако някой се заинтересува, ще му дам препратки в Мрежата.
 
Ако успея да направя качествен дистанционен спусък на фотоапарата си, ще ви пратя по-добра снимка. Тази е правена през прозореца привечер, обяснява закрилникът на врабчетата, чийто адрес е [email protected].