За публичните комуникации на Държавен фонд “Земеделие” отговорят 13 служители. Това става ясно от проект на постановление, представен от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, за Устройствен правилник на ведомството, който трябва да се гласува от правителството през април, предаде репортер на БГНЕС.

От доклада на земеделския министър става ясно, че ДФ “Земеделие” намира начин да не намалява броя на заетите в администрацията, въпреки отпадналата необходимост. 1546 души са служителите на Държавен фонд “Земеделие”.

Разплащателната агенция е ключова за разпределението на парите за земеделие и проекти в малките общини, които България получава по линия на европейските фондове. Ангажираните в Централното управление на ДФ “Земеделие” в София се оказват 637 души. За имиджа на изпълнителния директор Румен Порожанов и неговите четирима заместници се оказва, че са ангажирани 13 служители на дирекция “Връзки с обществеността, протокол и координация”.

От интернет-страницата е видно, че институцията публикува средно по една информация на ден, която в повечето случаи се отнася за извършени плащания към земеделски производители или извършени преводи по Програмата за развитие на селските райони. Последното публикувано интервю на изпълнителния директор на фонда е от януари т. г. Същият ден в присъствието на премиера Бойко Борисов от Разплащателната агенция предоставят на медиите информация за усвояването на европейските фондове за приключилия програмен период 2007-2013 г.

Освен рай за ПР-ите, ДФ “Земеделие” се оказва приветливо работно място и за още 48 служители, които са ангажирани в дирекция “Административно-стопанско обслужване”, т. е. секретарки, шофьори и пр. В Дирекция “Информационни технологии” пък са ангажирани още 28 служители. В Дирекция “Правна” работят 22-ма души. Щатът на т.нар. “Обща администрация” е 140 души. На фона на очевидно раздутата администрация на ДФ “Земеделие”, в която голяма част от служители получават освен заплата, но и допълнителни средства по линия на европейски проекти, министърът на земеделието и храните Десислава Танева предлага правителството да увеличи щатните бройки на дирекции “Технически инспекторат”, “Противодействие на измамите”, “Правна” и “Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони”.

Земеделският министър прави това, тъй като се оказва, че ангажиментите по изпълнение на програма “САПАРД” са драстично намалели след стартирането на новия програмен период 2014-2020. Освен централната администрация, предложението на Танева е същото да се отнася и до служителите в областните дирекции. Министърът мотивира запазването на служителите с нововъзникналата необходимост в съответните дирекции, които досега са функционирали с по-малко щатове.

БГНЕС припомня, че сред основните приоритети на Министерския съвет още в началото на 2015 г. беше политиката по намаляване на държавната администрация с 10%.