Още в колежа режисьорът Зак Снайдър пише дисертация, в която изследва митологичното значение на супер героите. Затова не е изненадващо, че в творческата си биография вписва филми за супергерои като „Пазителите“ и „Човек от стомана“.  Сега на голям екран е премиерният „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“, на който Снайдър е режисьор и сценарист. Впрочем той споделя, че идеята за този филм се е родила точно когато е снимал „Човек от стомана“. „С продуцентите Чарлз Ровън и Дебора Снайдър си говорихме какво може да бъде следващото предизвикателство за Супермен, - припомня си режисьорът. - В „Мъж от стомана“ гигантски кораб идва от космоса и се опитва да завладее Земята. Кое е по-страшно от унищожаването на планетата? В един момент се попитах: А какво би станало, ако Батман е лош човек? И след като го казах на глас, нямаше връщане назад“. Така на голям екран вече е филмът, който отговаря на този въпрос, а сблъсъкът на титаните е нещо като Светия Граал на конфронтацията на комикс героите.
Батман се появява за първи път в бр.27 на Detective Comics през май 1939 г., като негови родители са художникът Боб Кейн и писателят Бил Фингър. Батман е тайната самоличност на Брус Уейн – милиардер и алтруист, преструващ се на богат плейбой, за да избегне подозрения относно истинските си цели. Като дете става свидетел на убийството на родителите си, което го травмира дълбоко и го кара да се тренира до върха на физическото и интелектуалното съвършенство, за да се бори с престъпността. Той няма никакви свръхестествени сили и способности и разчита на коварния си интелект, завидни детективски умения, всевъзможни високотехнологични приспособления, страховито майсторство в бойните изкуства и най-вече силата на изненадата, паниката и страха
Супермен е с 1 година „по-възрастен“ от Батман, тъй като дебютът му в Action Comics е през юни 1938 г. Всъщност еизмислен 6 години по-рано от американския писател Джери Сийгъл и канадския художник Джо Шустър, които продават правата си на Detective Comics. Супермен  е костюмиран борец срещу престъпността и авантюрист, който с помощта на извънземни сили се бори със злото и неправдите в обществото. Той е роден на планетата Криптон под името Кал-Ел. Миг преди да бъде унищожена родната му планета, неговият баща, ученият Джор-Ел, изстрелва невръстния си син с ракета към Земята. Намерено и осиновено от фермерско семейство в Канзас, детето е отгледано с името Кларк Кент и възпитано в здрави морални ценности. Много скоро той започва да показва свръхчовешки способности, които се научава да използва за благото на човечеството. Всъщност именно Супермен поставя началото на ерата на супергероите.
Двамата са главни герои в много филми и комикси, но никога никъде не са се появявали заедно, нито са мерили сили. Досега. Именно с тази идея забавлява Зак Снайдър: „Как, по дяволите, ще се бият един с друг?, сигурно се питат феновете. Съгласен съм! Но ако можете да си представите шахматна партия между супер героите, ще разберете. Това е най-забавната част – да си представиш не само как, но и защо се бият“.
20 години Батман преследва най-големите злодеи в Готъм. Грубият стил на правосъдието му разделя мнението на обществото и героят се отчуждава. Но под бронята си все пак той е човешко същество. За разлика от Супермен. Той все още вярва в системата и не гледа с добро око на защитник на града, който вярва, че може да действа като съдия, жури и екзекутор. И една искра е достатъчна да запали величествения сблъсък между двамата. А кандидати да го запалят - много.
Освен на уникалния сюжет, филмът „Батман срещу Супермен“ разчита и на истинско съзвездие от актьори: носителят на „Оскар“ Бен Афлек като Батман, Хенри Кавил като Супермен, носителката на „Оскар“ Ейми Адамс като Лоис Лейн, журналистката от „Дейли планет“ и любимата на Кларк, Лорънс Фишбърн като техния шеф в „Дейли планет“, Даян Лейн като непоколебимата майка на Кларк, Джеръми Айрънс като иконома на Уейн, Алфред Пениуърт. Той има богата биография в Специалните части, което добавя ново измерение във вечната му роля на бащина фигура и морален компас за Брус Уейн, носителката на „Оскар“ Холи Хънтър като сенатор Финч.