Министърът на външните работи Даниел Митов от 28 до 31 март ще направи официално посещение в Малайзия и Индонезия, става ясно от съобщение на МВнР, публикувано в петък, предаде репортер на БГНЕС. 

България няма свое посолство в столицата на Малайзия в Куала Лумпур. В рамките на визитата в Малайзия българският външен министър ще се срещне с колегата си Анифа Аман, както и с генералния прокурор на страната Мохамед Апанди Али, с когото ще подпише Меморадум за разбирателство между правителствата на двете страни за сътрудничество в правната област. 

Сред поводите за подписването на Меморадума са зачестилите случаи на задържани български граждани в държави от Азия и в частност Малайзия. Срещата на Митов с генералния прокурор на страната вероятно е свързан и с конкретен казус при който трима български граждани бяха арестувани за наркотрафик преди пет години. По законите на страната притежанието на наркотици се наказва със смърт. На 18 май 2011 г. на международното летище “Султан Исмаил” са арестувани трима български граждани Георги Георгиев, Иван Костов и Георги Бакалов. Те са обвинени в трафик на 5,6 кг. амфетамин на стойност половин милион долара.

Поради липса на доказателства Георги Георгиев е освободен и депортиран в България през юни месец 2012 г. В края на октомври месец 2012 г. Костов и Бакалов обаче са признати за виновни и осъдени на смърт чрез обесване. През май месец миналата година, благодарение на усилията на българското външно министерство и посолството ни в Индонезия, което е акредитирано за връзка с властите на Малайзия и след обжалване на смъртната присъда, двамата българи се разминават с обесването и получават наказание от 15-години затвор. 

В случай, че страната ни и Малайзия имат сключена спогодба за сътрудничество в областта на правосъдието, това би позволи на следващ етап Костов и Бакалов да бъдат депортирани и доизтърпят наказанието си в български затвор. В Малайзия Митов ще разговаря и с председателя на Долната камара на парламента Пандикар Амин Мулия. В Индонезия външният министър на България ще проведе срещи с министъра на външните работи Рътно Марсуди. 

След срещата ще бъде подписан документ за изменение на Споразумението между правителствата на двете страни за освобождаване от визи на притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Министър Митов ще посети Секретариата на АСЕАН в Джакарта, където ще разговаря с генералния секретар на организацията Ле Луонг Мин. Очаква се министър Митов да се срещне и с индонезийския президент Джоко Видодо.