"Възможно е през българо-турската граница да се осъществява нелегален трафик на горива, наркотици и стоки с двойно предназначение. Това може да е причината вече толкова време да не се построява оградата, която трябва да е едва 60 км". Такова предположение направи зам.-председателят на АБВ Румен Петков в Русе.

Той е крайдунавския град, където участва в дискусия с членовете на партията и обществеността, относно проблемите в националната сигурност.

„Обяснението, че нямаме никакъв проблем с Турция означава, че се лъжат българските граждани. Проблемите са много и бягайки от тях не създаваме предпоставки за тяхното решаване", категоричен бе Петков.

"Големият проблем на Европа е, че не анализира старта на процеса на миграционната вълна. Подкрепяната с голям ентусиазъм „Арабска пролет" доведе до "Европейска зима", това за което ние предупреждавахме. Когато не се анализират тези процеси, няма как да се вземе вярното решение. Европейските лидери бягат от този проблем, защото те са съучастници в неговото създаване. Липсата на силни европейски лидери също е проблем, заяви още зам.-председателят на АБВ.

Според Румен Петков в момента Шенген създава повече проблеми отколкото да решава. Трябва да се спре с двойните стандарти и да се приемат единни критерии за преценка на това кой е бежанец и кой мигрант.

Успоредно с това финансово обезпечаване на Европол и Фронтекс и засилване на правомощията им.