7400 безработни получават шанс да си намерят място на пазара на труда. А на бизнеса ще се плаща да назначава хора. Как ще става това? Работодателите ще заявят в бюрото по труда, че имат нужда от служители. Условието: да искат хора над 29 години или безработни вече повече от година. В момента в бюрата по труда в страната са регистрани 305 хиляди души, около 60% от тях са над 50-годишни, информира Нова тв..

Идеята на социалното министерство и Агенцията по заетостта: да помагат на фирмите в издържането на работниците.

Активната работа идва след малки подробности. Да търсят хора. И да наемат точно теб. А на шефа ти дори да му се плати. Опит в подбора с европейска помощ има Петър Ванчев. Собственик на електронен магазин, който вече е назначил 34-ма души по стари програми. Това му спестило около 200 хиляди лева за заплатите и обучението в началото. По новата ще търси 5-ма души.

„Образователната система не е подготвена да генерира качествени кадри и за нас е голям риск да наемаме кадри, които нямат никаква специалност, близка до необходимите ни, да трябва да ги обучаваме месеци наред и в крайна сметка да носим риска те да не са подходящи”, на мнение е Петър Ванчев, собственик на магазин за електроника.

Ако бизнесът назначи хора чрез Агенцията по заетостта, ще получи пари, за да им плаща шест месеца минимална заплата 420 лева и осигуровки. Ако назначи по-рискови хора - над 54-годишна възраст, били без работа повече от година или слабо образовани - държавата ще плаща за година. Планирани са 8 100 000 лева за заплати.

„На пазара на труда има свободни места, и то не малко. В сферата на производството - не се търсят толкова ракетни инженери. В момента на пазара се търсят хора, които са готови да влязат в производството, но не с обща работа. Те трябва да могат да управляват машини, които са сложни, скъпи”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.

Обучението на кадрите също ще се подпомага. След няколко месеца ще се реши в кои професии.
„Това ще бъде определено от интереса на фирмите да наемат такива хора”, добавя Ивайло Калфин.

Хора като Северин биха искали да учат готварство. С трудния житейски път да порасне в домове за сираци, сега в Горна Оряховица търси прехрана.

„Работодателите като те видят малко черничък, от СУПЗ-то, има и дискриминация повечето”, на мнение е Северин Янков.

На 30 години, Северин има три години и половина трудов стаж. По професия тапицер.

„По такива програми съм кандидатствал - 6-7-8 месеца. Можеш да почнеш и чинии да миеш, тогава да стигнеш до най-горната точка, но насоките ми са в хранителната промишленост. Мечтата ми е да стана готвач”, казва Северин.

По данни на социалното министерство, около 40 на сто от хората, наети по програми за заетост, остават при същия работодател и след първата година.