След атентата на брюкселското летище „Завентем“ то остава затворено поне до 29 март и полетите до него, включително на „България еър“, се отменят.

Какво да правим, ако полетът ни бъде отменен, какви права имаме като потребители при вече купени билети и можем ли да откажем пътуване?

При отменени полети за Брюксел пътниците, които не искат да бъдат пренасочвани през други летища, имат възможност и да откажат пътуването.

„В рамките на до седем дни авиокомпанията ще възстанови в пълен размер внесената сума“, казва Байко Байков, управител на компания за резервация на самолетни билети, пред репортера на bTV Румяна Стоилкова.

Не винаги обаче можем да получим парите си обратно, предупреждават потребителските организации.
Ако авиокомпанията не е отменила полета и Министерството на външните работи не е настояло изрично да не се пътува до конкретна страна, а просто сме се стреснали от ситуацията, няма да имаме право да си искаме парите обратно.

Застраховка „Отказ от пътуване“ обаче може да ни помогне в тази ситуация.

Тя струва 10 – 15 евро, а с нея пътникът може да предяви иск пред застрахователя и да си получи сумата, обяснява Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

Правата ни на потребители зависят и от това какъв тип билет сме избрали – по-правило най-евтините билети дават и най-малки възможности за промени.