Задължителни ПОС терминали в държавните институции и съда, които да спестят на гражданите банковите такси за услуги. Това предлагат от Реформаторския блок като промени в Закона за държавните такси. Идеята е от 1 март 2017 г. на всички гишета за държавни услуги да може да се плаща с дебитна или кредитна карта и по този начин банката да не ни взема такса.
"В момента за издаване на лична карта се плаща 36 лв., а банковата такса за това на места е 6 лв., което е 17% оскъпяване на услугата. За свидетелство за съдимост на цена от 5 лева гражданите са принудени да плащат такса от също 5 лева, което е 100% от услугата", обясни на брифинг вчера депутатът от Движение България на гражданите и вносител на промените Антони Тренчев. Той отбеляза, че в различните РПУ-та дори са си сложили различни такси. "Издаването на лична карта или ползването на държавна услуга не е луксозен бутик, та да има значение от коя локация отивате да я поискате", се възмути Тренчев.

 

"За преводи на малки суми към НАП има такси, които надвишават 100 или 200% задължението", изчисли и депутатът от блока Димитър Танев. От РБ са замислили санкции, а именно 2 хил. лв. глоба за всеки месец, в който на гишето няма ПОС терминал след 1 март догодина. Промяната ще спести около 30 млн. лв. годишно от сегашните банкови разходи на българите за подобни държавни и съдебни услуги. Като друга мярка реформаторите предлагат да се забрани на банките да налагат различни такси за превод към държавата и към частни лица. Сега например гражданинът плаща 6 лв. такса, ако плаща за услуга от държавата, а ако го прави към частно лице - само 4 лв. Дори при един лев разлика банката ще плати глоба от 500 до 2000 лв., предвиждат промените. От РБ предлагат задачата да наблюдава новите разпоредби да се падне на Комисията за защита на потребителите.