Министерство на вътрешните работи изпитва дефицит на кадри. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова до депутат от управляващото мнозинство.

Статистиката показва, че средният процент незаети щатни бройки за вътрешното ведомство възлиза на 12,9. В щатове това означава, че МВР работи с 6281 души по-малко от необходимите.

Най-сериозно е положението с недостиг на кадри в Дирекция “Международни проекти”, където незаетите щатни бройки са 33% или почти три пъти над средния за вътрешното министерство. Оказва се, че хроничен недостиг на кадри има и в дирекцията, която бори корупцията в МВР – “Вътрешна сигурност”. Там процентът на незаетите места е 21,8%. Оказва се, че разследвания за злоупотреба от страна на близо 49 000 служители отговарят едва 165 души. Незаети са 36 бройки. Недостиг на експерти МВР изпитва и в областта на криминалистиката и криминологията. Заетите в специалния институт на МВР, който извършва ключови изследвания за тежки престъпления са с цели 25% по-малко от необходимия щатен състав.

Във времената, в които престъпниците използват най-модерните технологии за да прикриват дейността си, оказва се, че дирекция “Комуникационни и информационни системи” е с недокомплект в размер на 17,6%. 75 незаети щатни бройки има и дори дирекцията, която отговаря за приемане на повикванията на националния телефон за спешни обаждания 112.

Почти 1000 щатни бройки за пожарникари и спасители се водят като вакантни. В “Гранична полиция” работят 6847 служители, а трябва да са с още 825 повече, за да изпълнява дирекцията ефективно задълженията си по охрана на държавната граница.

От друг отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова става ясно още, че в МВР липсват дори кадри, които да заемат ръководни длъжности. 204 щатни бройки за началници са незаети, признава Бъчварова.