Вицепремиерът Ивайло Калфин и посланикът на Израел Н. Пр. Ирит Лилиан уважиха откриването на мобилната изложба „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“ снощи, 24 март, в Нов Български Университет, София. Експозицията на сдружение „Европейски пространства 21“ гостува в столицата по покана на департамент „Антропология“.

„Изложбата за паметта на еврейските общности в България е особено важна в контекста на сложните времена, в които живеем днес,“ отбеляза вицепремиерът Ивайло Калфин. „Достойна за уважение е ролята на неправителствените организации в процеса на съхраняване и популяризиране на тази памет,“ подчерта Калфин.

„Празникът Пурим носи символ на промяната – както е била променена предопределената лоша съдба на евреите към избавление, така и изложбата „Страдание и спасение“ носи символа на променената съдба на еврейските общности в България.“ Това каза в приветствието си посланикът на Израел в България г-жа Ирит Лилиан. Нейно превъзходителство се ангажира да представи проекта в Израел и пред българския посланик там. „Сигурна съм, че изложбата ще предизвика интереса на диаспората в Израел със съхранените свидетелства за еврейските общности в България“, каза г-жа Лилиан.

Хиляди студенти от Нов Български Университет ще се срещнат с героите и посланията на изложбата, докато тя гостува в София. Експозицията е подредена пред аулата на академичното средище. Доц. д-р Ирена Бокова от департамент „Антропология“ ще води визуален семинар заедно с куратора на изложбата проф. д-р Николай Ненов, който често гостува като лектор в НБУ.

Изложбата на сдружение „Европейски пространства 21“ разказва за съдбата на еврейските общности в Северна България. Тя е резултат от теренно етноложко проучване, проведено по проект „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности – гарант срещу омразата в обществото“, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО от Финансовия механизъм на ЕИП. Регионалните исторически музеи в Русе, Шумен и Варна партнират активно в реализацията. Целта на проекта е да допринесе за ограничаване на расизма, ксенофобията и словото на омразата чрез съхраняване на местната културна памет и въвличане на млади хора. Всички материали са достъпни на сайта www.pametta.com