Арестуваният Салах Абдеслам от парижкия терористичен атентат се отказал да се самовзриви в последния момент. Това става ясно от записи на разпит, изтекли към френските медии, цитирани в Independent.
Според записа белгийската полиция се е провалила в това да разбере дали не се планират бъдещи атаки.
Разпитът е бил проведен ден след ареста на Абдеслам в Брюксел миналия петък и три дни преди експлозиите в Брюксел, които убиха 31 души. Повечето от въпросите са свързани с атаката в Париж, как той е изоставил мисията си и как и къде се е крил четири месеца след атентата на 13 ноември 2015 г.
Абдеслам искрено признава, че не могъл да събере сили да се взриви на „Стад дьо Франс“, където е бил разпределен в плана. Казва и че един от предполагаемите лидери на атаката Мохамед Белкаид, убит в полицейско преследване по-рано този месец, бил бесен, когато се завърнал.
„Абдел (Мохамед Белкаид) не беше щастлив да ме види да се връщам (от Париж). Казах му, че просто не съм могъл да се взривя. Той ме успокои и каза, че ще ме скрие, докато мога да бъда изпратен на безопасно място“, казал Абдеслам на разследващите.
„Отказах се (от плана да се взривя) в момента, в който паркирах (пред „Стад дьо Франс“), оставих останалите трима пътници и подкарах отново. Просто шофирах без посока. Паркирах някъде. Не знам къде. Качих се на метрото за една или две спирки. Намерих магазин за телефони, купих си един и се обадих на някого.”
Абдеслам минимализира ролята си в парижките атаки и вината за тях приписва основно на Абдехамид Абауд, предполагамият лидер на престъпната група, който беше убит от френската полиция на следваща седмица, и на по-големия му брат Брахим.
В някакъв момент Абдеслам казва: „Направих го, защото Брахим ме помоли.“
Всички пари за колите под наем и апартаментите давал Брахим, но „знаех, че не бяха от личните пари на Брахим“.
Записът дава тежест на обвиненията, че белгийската полиция е пропуснала потенциална възможност да получи предварителна информация за брюкселските взривове тази седмица.
В края на разпита от 19 март са му показани снимки на братята Бакрауи, които се взривиха в центъра на Брюксел три дни по-късно. Абдеслам казва:“Не ги познавам“, а полицията не го притиска.
Според белгийските медии това е единственият разпит на Абдеслам от неговия арест насам.