Идеята, че закуската е най-важното хранене за деня, тъй като никога не е била научно доказвана, смята експертът по въпросите на храненето д-р Джеймс Бетс от Университета в Бат.

Закуската обикновено се разглежда като важна храна, която е необходима за обмяната на веществата и дава сила на тялото и ума за предстоящия ден.

Въпреки това, според експерта, зад тази гледна точка стоят мощни рекламни кампании, но не и достатъчно научни доказателства в подкрепа на твърдението.

Пред списание „New Scientist” д-р Бетс обясни, че въпреки че ползите от яденето на закуска изглеждат "логически", проучвания могат да оспорят тази теза.

Изследванията включват изучаване на поведението на хората. Лекарят бил „изумен” да открие, че не съществуват научни доказателства за ползата от закуската за здравето на човек.

Според специалиста ползата е, че яденето на закуска насърчава хората със затлъстяване на спортуват повече. Тестовете доказват, че хората с наднормено тегло, които закусват, може и да не губят килограми, но се упражняват повече в сравнение с тези, които не закусват.

Освен това любителите на закуската са по-склонни да ядат по-малко през останалата част от деня.

Според експерта яденето определено помага преди важни предизвикателства, като изпити, интервюта за работа или състезания.