Главната заплаха, която виждам аз е откъм гръцката граница. Тя е много дълга, не е защитена и няколко месеца наред гръцкото правителство не взема мерки.

Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на депутатски въпрос относно учението "Граница 2016" и готовността на институциите, ангажирани с охраната на държавните граници. Днешното участие на премиерът в парламентарният контрол не бе планувано по програма, но Борисов се появи в Народното събрание и отговаря на въпроси.

Ученията позволяват да се стиковат армия и МВР, което е продиктувано от взетото решение в Брюксел, каза Борисов в началото на отговора си от парламентарната трибуна. Премиерът обясни, че учението не е едно, в момента се провеждат такива в района на Гоце Делчев и на други места.
Борисов заяви, че с оглед на споразумението между ЕС и Турция, не очаква изненади от страна на югоизточната ни съседка. Те (Турция – бел. ред.) са амбицирани, каза Борисов.

Към момента на българо-турската граница натискът е малък. Истинският проблем очаквам да дойде от Гърция, заяви премиерът.

Констатацията ми е, че в една бедна Македония бежанските лагери са чакълирани, бетонирани, с детски площадки са – в много добри условия. Докато в Гърция, която взема милиони евра – не могат да отчетат нищо и в техните лагери условията са действително ужасяващи, заяви още Борисов и потвърди думите на военният министър, че страната ни има готовност и за леки заграждания по границата с Гърция, ако се наложи.

Светът в момента е в изключителен стрес, а на нас ни предстои курортен сезон- имаме два пъти повече заявени руски туристи, които са рискови и трябва да ги пазим, посочи премиерът. Имаме задържани хора в страната, случаите не са единични, а бизнесът на каналджиите е изключително печеливш, добави той. Имаме и полицейски операции, които текат. Разчитаме на този закон за борба с антитероризма и това трябва да стане максимално бързо. Проблемът ни е и как да определим самоличността на задържаните , преминали нелегално границата ни, отбеляза Борисов.

По тези теми разчитаме много на парламента, за да бъде улеснена работата на службите, каза той. Ако не дойде пробив от Гърция, където съсредоточаваме всичко като сили и възможности, няма да има проблем откъм Турция.