Facebook тества нова технология за автоматично откриване на фалшиви страници. Алгоритъмът цели да предотврати кражбата на самоличност във виртуалното пространство.

Системата ще следи за еднакви страници с публикувани на тях идентични данни, съобщи SlashGear.com. Социалната мрежа иска да повиши сигурността на потребителите, така че никой да не може да спекулира с имената им, като ги използва за свои користни цели.

Принципът на работа на алгоритъма се пази в тайна. Известно е обаче, че не всичко ще става автоматично – в редица случаи отсяването на профили ще става от живи служители на Facebook.

Най-вероятно, еднаквите профили ще се различават по датата на създаване, като този с по-късна дата ще бъде премахван. Все пак, за да се избегнат грешки, на притежателите на двата акаунта ще бъдат задавани въпроси за потвърждаване на самоличността.

Facebook работи по новия алгоритъм от ноември миналата година. В компанията вярват, че системата ще намали в значителна степен случаите на виртуални опити за сексуално домогване чрез фалшиви страници.

Очаква се също така да намалее активността на потребителите, които предпочитат да публикуват чужди интимни снимки. Засега няма информация колко време ще продължат тестовете и кога финалната версия на системата ще влезе в действие.