Изкуственият интелект ще може да създава и запазва културата. Учени от японкия Университет на бъдещето в Хакодате обявиха, че са създали изкуствен интелект, който е станал съавтор на кратка новела. Тя дори е участвала на литературен конкурс и е минала първия му кръг, съобщава в. The Japan News.

Новелата не е спечелила конкурса, но самото приемане на кандидатурата й за участие показва, че изкуственият интелект е способен да бъде креативен колкото човека, изтъкват учените. Алгоритъмът е имал помощ за първата си новела.

Учените са посочили какъв да бъде полът на главния герой и са задали няколко детайла, които да оформят основната конструкция на сюжета. Направили са и списък с някои от думите и фразите, които трябва да са включени в текста. След това изкуственият интелект самостоятелно е избрал как да подреди дадените детайли и какво още да добави, за да оформи смислен текст. Задачата е била текстът да бъде не само разбираем, но и интригуващ.

Новелата се казва "Денят, в който компютър написа новела" и разказва за изкуствен интелект, който изоставя отговорностите и задачите си за изпълнение, след като открива, че има талант за писане. На конкурса са участвали 11 подобни текста от общо 1450, като журито не знае кой текст е написан от робот и кой от човек. Новелата е минала първия кръг, но не е спечелила, защото не е предоставила достатъчно развитие на героите, въпреки че е била добре структурирана и написана.