Виртуалното и реалното общуване са твърде различни начини за комуникация.

Несъмнено възможността да се изпращат безплатни съобщения и да се говори без пари с всяка част на света е голям плюс на интернет. 
За някои това е също много добър начин за избягване на неприятните моменти и конфликтните ситуации в процеса на общуването. 
За много от хората обаче и най-вече за децата тази форма на общуване ги лишава от навика да комуникират в реалността. 

43% от подрастващите използват мрежата като начин за общуване с приятели и познати по-често, отколкото да се срещат с тях. 13% дори използват само този начин за предложения за среща или прекъсване на отношенията, показва анкета, проведена във Великобритания. 

“Ако човекът, с когото общувате, се дразни от нещо, вие не виждате това. А ако на мен нещо не ми се харесва, те също не разбират за това”, споделят 17-годишните.

По-възрастните се отнасят по друг начин към онлайн общуването. Те бъбрят в чата едновременно с 5-6 познати, но за важните разговори използват телефона. Категорични са, че интонацията на събеседника, която се губи в чата, е от голямо значение.

SMS-ите, чатовете, а и социалните мрежи не предават усещането за физическа близост и затова позволяват да се избегнат неприятните емоции, признават обаче и те.

Британските психолози, автори на изследването алармират, че този вид комуникация не позволява на младите хора да изградят така необходимите в обществото социални навици, съобщава ВВС.